Denetim Kılavuzu
  • Tüm duvarlar, zemin, kapılar, kanalizasyon, havalandırma/klima uygun malzemeden ve iyi durumda mı?
  • Yeterli ışıklandırma mevcut mu? Risk oluşturacak tüm lambalar uygun şekilde kapaklı mı?
  • Mutfak ve ilgili alanlarda kullanılan büyük makineler (soğuk-donuk dolap, bulaşık makinesi, buz makinesi, ocak, fırın vb.) bakımlı mı, arıza-bakım ihtiyaçları karşılanıyor mu?
  • Gıda üretim/hazırlık alanlarında kullanılan ekipmanlar, yüzeyler uygun malzemeden imal ve uygun (kırık, hasarlı, yıpranmış) durumda mı?
  • Fiziksel risk unsuru malzemeler alanda kullanılıyor/bulunduruluyor mu?
  • Servis/Restoran ve Satış alanlarında kullanılan ekipmanlar, yüzeyler uygun malzemeden imal ve uygun (kırık, hasarlı, yıpranmış) durumda mı?
  • Personelin kolay ulaşabileceği noktada, uygun donanıma sahip ayrı çalışır durumda el yıkama alanı dizayn edilmiş mi?
  • Sıcaklık kontrolleri için uygun ve çalışır durumda termometre/ısı ölçer mevcut mu?
  • Sıcaklık kontrollerinde kullanılan termometrelerin periyodik kalibrasyon/doğrulaması yapılıyor ve kayıt altına alınıyor mu? Sapma limitleri dikkate alınarak, kullanılıyor mu?
  • Yeterli havalandırma sağlanıyor ve ekipmanlar çalışıyor ve uygun yapıda mı?
  • Baca ve davlumbaz yapısı uygun ve baca temizliği gerekli sıklıkta yetkili bir kuruluş tarafından yapılıyor mu?
  • Yangın söndürme tüpü mevcut, uygun konumlanmış, tarihi/bakımı güncel mi?
  • Misafir ve çalışanlar için uygun yapıda ve bakımlı durumda WC alanları mevcut mu, WC alanları mutfak ve ilişkili bölümlerden bağımsız yapıda mı?
  • Çöp kutuları el teması olmadan açılabilir, kapaklı, tek kullanımlık çöp poşetli ve temiz midir?
  • Üretim alanlarında oluşan çöpler üretim alanından dolduğu anda ve/veya her gün iş bitiminde uzaklaştırılıyor mu?
  • Atık yağlar kapalı uygun bidonlara konulmuş mu?
  • Atık yağların gönderilmesi ile ilgili kayıt/sistem bilgilerine ulaşılabiliyor mu?
  • Bulaşık lavabosu altında yağ tutucu (bulaşık lavabosu altında) var, takılı ve temiz durumda mı?
  • Üretim/hazırlık alanlarında haşere girişine olanak verecek açıklıklar mevcut mu? Haşere mücadele için gerekli önlemler alınıyor mu?
  • Kapalı misafir alanlarında, konsept dışı haşere yaratma riski bulunan saksılı çiçekler, bitki vb bulunduruluyor mu?
  • Haşere mücadelenin etkin yürütülmesi için doğru konumlanmış mücadele araçları mevcut, çalışır durumda ve periyodik kontrolleri yapılıyor mu?
  • Üretim, hazırlık ve depo alanlarında herhangi bir canlı ya da her türlü kemirgen haşere varlığı gözleniyor mu?
  • Üretim, hazırlık ve depo alanlarında ölü haşere veya yaşadığına dair dışkı, yenik vb. tespitler var mı?
  • Haşere mücadele uygulamaları etkin olarak onaylı ve sertifikalı firma tarafından yürütülüyor ve kayıtları mevcut mudur?
  • Temizlik-Dezenfeksiyon uygulama dokümanları ulaşılabilir olarak mevcut mu?
  • Temizlik ve dezenfeksiyon için onaylı ve yeterli kimyasallar mevcut mu?
  • Temizlik için kullanılan ekipmanlar uygun, sağlam ve temiz mi? Boş gıda kapları temizlik amaçlı kullanılıyor mu?
  • Kullanılan temizlik bezlerinin riskli alanlara göre ayrımı yapılmış ve uygulama etkin midir?
  • Temizlik kimyasal ve malzemeleri için gıda ve gıda ile temas eden malzemelerden ayrı bir muhafaza alanı mevcut mu?
  • Tanımsız ve ağzı açık temizlik-dezenfeksiyon kimyasalı mevcut mu?
  • Gıda ile temas eden yüzeylerin-ekipmanların temizliği yeterli mi? Periyodik temizlik-dezenfeksiyonu takip ediliyor mu?
  • Buz makinesi ve küreği periyodik olarak temizlenip, dezenfekte ediliyor ve temiz durumda mı?
  • Gıda ile temas etmeyen yüzeylerin (duvar, tavan, zemin, gider, kapı vb.) temizliği yeterli mi?
  • Servis/Restoran alanlarının/ekipmanlarının temizliği yeterli mi?
  • Temizlik kontrolleri ile ilgili kayıtlar tutuluyor mu?
  • Bulaşık makinesi temiz, suyu düzenli değişiyor ve sıcaklık uygun mu?
  • Elde bulaşık yıkama işlemleri için sıcak su bulunan uygun bir evye mevcut mu?
  • Kıyafeti uygun olmayan personel mevcut mu?
  • Gerekli koruyucular kullanılıyor mu?
  • Tek kullanımlık eldivenler yeterli ve doğru noktalarda düzgün kullanılıyor mu?
  • Takı/saat, yoğun parfüm, aşırı makyaj yapan personel mevcut mu?
  • Personel elini uygun şekilde yıkıyor/dezenfekte ediyor mu?
  • El yıkama alanında kağıt havlu, sıvı sabun ve dezenfektan mevcut mu?
  • Ziyaretçiler hijyen kurallarına uyuyor mu (bone vb.)?
  • Personelin kişisel eşyaları üretim/hazırlık alanlarında bulunduruluyor mu?
  • Personel mutfakta yeme-içme yapıyor mu?
  • İşletme, personel sağlığı kaynaklı bulaşmaları önleyecek önlemleri alıyor mu?
  • Yasal hijyen eğitimleri alınmış ve kayıtları mevcut mu?
  • Personel/Müşteri WC’leri uygun ve temiz mi?
  • Personel soyunma alanları temiz ve düzenli mi?
  • Tüm gıdalar ve gıda ile temas eden malzemeler yerden yukarıda ve duvardan uzakta mı depolanmış?
  • Ağzı kapalı, uygun şartlarda mı depolanıyor?
  • Çapraz bulaşmayı önleyici önlemler alınmış mı?
  • Soğuk depo/dolap sıcaklıkları kontrol edilip kayıt altına alınıyor mu?
  • Soğuk/donuk odalardaki sıcaklık değerleri uygun mu?
  • Dolap sıcaklıkları uygun mu?
  • Vakumlu ürünlerde bombaj, hava alma problemi var mı?
  • Bozulmuş/küflenmiş ürün mevcut mu?
  • Açılmış/üretilmiş ürünlerde raf ömrü etiketi var mı?
  • Etiketi olmayan ya da STT’si geçmiş ürün var mı?
  • İkinci raf ömrü süresi dolmuş ürün var mı?
  • Taze temin edilip dondurulan ürün mevcut mu?
  • İade/Atık ürünler tanımlı ve ayrılmış mı?
  • Kızartma yağları düzenli kontrol edilip yenileniyor mu?
  • Riskli yiyeceklerde güvenli pişirme sıcaklığı sağlanıyor mu?
  • Sıcak/soğuk bekletilen yiyeceklerin sıcaklığı uygun mu?
  • Donuk ürünler uygun şekilde mi çözdürülüyor?
  • Meyve/sebzeler uygun şekilde yıkanıyor/dezenfekte ediliyor mu?
  • Çapraz bulaşma riskleri engelleniyor mu?
  • Buz hijyenik şartlarda mı saklanıyor ve kullanılıyor?
  • Alerjen bilgilendirmesi doğru şekilde yapılıyor mu?
  • Enerji tasarrufu konusunda önlemler var mı?
  • Isıtma/soğutma sistemlerinin verimliliği artırılıyor mu?
  • Düşük debili musluk/sifon sistemleri kullanılıyor mu?
  • Atıklar (cam, plastik, kağıt) ayrılıyor mu?
  • Gıda atıkları azaltılıyor mu? Artan gıdalar değerlendiriliyor mu?
  • Tek kullanımlık ürünler yerine tekrar kullanılabilir ürünler tercih ediliyor mu?
  • Yerel üreticilerden tedarik yapılıyor mu?
  • Stok yönetimi FEFO gibi stratejilerle optimize ediliyor mu?
  • Düşük atıklı temizlik ürünleri tercih ediliyor mu?
  • Araçlarda çevreci yakıt tercihleri yapılıyor mu?